signetillhavs.blogg.se

Långsegling med SY Signe.

Giselau-Brunnsbuttel-Cuxhaven

Kategori: Allmänt

Lämnade lilla gratisgästhamnen i Giselau (en liten avstickare från stora kanalen) vid 13.00, har haft problem med växeln ett tag så Tore ville fixa det innan vi stack. När vi kommit en liten bit på stora kanalen började temperaturlarmet att tjuta och vi fick stänga av motorn. När Tore lyfte av motorhuven visade det sig att generatorremmen hade hoppat av! Det blev lite kaotiskt men eftersom vi hade rak motvind åt det håll vi skulle så vände vi båten och gled med vinden så att Tore kunde byta rem! Det var ju tur att vi inte hade vind från sidan, då vet vi inte hur det hade gått med alla stora fartyg. Efter denna incident tog vi oss utan problem till Brunnsbuttel där vi låg i en bullrig gästhamn precis intill slussen där alla stora fartyg slussar ut. Vid 09.15 slussade vi ut ur kanalen vid högvatten och ungefär halvvägs fick vi strömmen med oss och gjorde drygt 8 knop emellanåt, fast vi hade motvind ca 10 sekundmeter, lite häftigt faktisk för det kändes som vi still ibland fast vi hade sån fart. La till i Cuxhaven vid 12.30, åt sill o potatis och la oss att sova i flera timmar. Hade tänkt stanna här i morgon men det verkar bli gynnsamma förhållande i att ta sig till Nordeney. Har träffat på ett jättetrevligt par, hon är svenska och han Holländare, som har tipsat oss om hur vi ska ta oss genom Holland. Har också träffat flera långseglare, svenska och norska som vi har kontakt med och i och med att vi ska åt samma håll så träffs vi ju lite nu och då under vägen, kul!

Rendsburg

Kategori: Allmänt

Nu har vi slussat in i Kielkanalen och tagit oss till Rendsburg där Juhanni mönstrat av, Stort TACK till dig Juhanni! Ligger i en ganska trist, men någorlunda fräsch gästhamn och idag har Tore och jag haft en ledig dag, cyklat runt i stan lite och intagit lunch på en mysigt lummig restaurang vid kanalen. I morgon tar vi oss till en gästhamn nära utslussningen och inväntar bra förhållanden med tidvatten o vind så att vi får skjuts ut i Nordsjön.

Hårda pass

Kategori: Allmänt

Haft två tuffa pass på vattnet dels från Rönne till Klintholm med 78 sjömils motorgång och sedan från Klintholm till Fehmarn 68 sjömil med segling hela rutten. Själv har jag varit däckad av sjösjukepiller dessa två pass och missat mycket upplevelser. Fehmarn visade sig vara en riktig skithamn och igår flyttade vi till en båtklubbsgästhamn i Heiligen Hafen på fastlandet. Här är det mycket fräscht och trevligt på alla sätt med alla faciliteter till en billig penning. Tore är och letar efter en ny skotvagn till focken, den gamla smällde av mitt under hård segling och det blev lite kaotiskt ett tag men vi drog fockskotet till kutterns skotvagn vilket inte var optimalt men det gick i alla fall. Imorgon fortsätter vi till Kiel.